Bez obalu s Kateřinou Konečnou 36/2024

10. 9. 2024

Díky, že jste se i tentokrát rozhodli začíst do dalšího dílu seriálu, kde probíráme BEZ OBALU. A jdeme na to…

K návrhu státního rozpočtu jsem se na svých sociálních sítích už krátce vyjadřovala. Nakolik však šlo na české politické scéně o nejvýznamnější událost minulého týdne, nedá mi to se u něj ještě nezastavit a nepodívat se také na reakce, které návrh z dílny ministra Stanjury vyvolal.

Dost možná nejvyšší vlnu nevole zvedl návrh rozpočtu u odborů. Jen o týden dříve totiž ztroskotalo jejich jednání s vládou o zvýšení platů státních zaměstnanců od září. Týden nato pak vyšlo z představeného rozpočtu najevo, že se zvyšováním platů o nesčetněkrát slíbených pět procent se nepočítá ani od ledna. »Vůbec nevíme, proč je takový rozdíl mezi tím, co je v návrhu napsáno a co nám ústně slibovali. Je to pro nás neakceptovatelné. Některé resorty nepředpokládají vůbec žádný růst platů. To pak nedává vůbec žádný smysl,« kritizoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

V návaznosti na to naplánovali policisté a členové dalších bezpečnostních sborů protest před Úřadem vlády. Ten by měl začít 16. září a trvat by měl nejméně týden. Důvodem je podle předsedy Unie bezpečnostních složek Aleše Lehkého nesplnění slibů ohledně navýšení platů i celkově nedobrá situace.

Odbory podle něj chtějí zabránit zejména tomu, aby ze sborů odcházelo hodně lidí. Bezpečnostní složky ostatně nejsou jediným sektorem, kterému kvůli nedostatečnému růstu platů, zcela nereflektujícímu současnou ekonomickou situaci a předešlé roky nezkrocené inflace, hrozí odliv zaměstnanců. Naprosto nemístná mi pak přijde poznámka Víta Rakušana, který plánované protesty dává do souvislosti s krajskými volbami a namísto přiznání své politické odpovědnosti je vnímá jakožto prostředek politického boje. Podobně kritická situace s odlivem zaměstnanců přitom může nastat také v jiných klíčových sektorech, jako například ve školství.

Vláda neplní závazek z programového prohlášení, kde slibuje, že bude do vzdělávání investovat z veřejných financí v poměru k HDP minimálně tolik, aby to odpovídalo úrovni průměru zemí OECD. Poslední dostupná data ukazují, že nejblíže jsme se podílem vzhledem k HDP průměru zemí OECD přiblížili v roce 2020.

Chybí vize, kam dál

Kdybych měla návrh Ministerstva financí v kontextu veškerých reakcí za sebe shrnout, z rozpočtu je patrná jedna věc – absolutně zde chybí jakákoliv vize, kudy se chce Česká republika nadále ubírat. Rozpočet je šitý tak, aby pro jednotlivé resorty bylo naplněno nutné minimum a rozpočet prošel, peníze na smysluplný rozvoj však chybí prakticky všude.

Ministr Stanjura navíc celý týden na veškeré reakce odpovídá způsobem, jako že jej diskuse o rozpočtu vlastně otravují a ať ho nikdo neotravuje s chybějícími miliardami na platy hasičů či pedagogů. Stejně tak se ODS slovy ekonoma Skopečka staví k výtkám z řad vlastní koalice, kde Piráti už zřejmě splnili úlohu užitečných idiotů, a pokud se jim návrh rozpočtu nelíbí, mají z vlády odejít. Takhle si vážně představuji věcnou diskuzi mezi koaličními partnery. Celé rozpočtové fiasko je dalším zářným důvodem, proč říct pětikoalici STAČILO! už nyní v září v krajských volbách.

Posouvají i předčasný důchod

Další asociální změny od října naplánovalo také Ministerstvo práce a sociálních věcí. Zájemci o předčasný důchod budou muset nově odpracovat o pět let více, aby na něj měli nárok. V současnosti musejí mít lidé před odchodem do předčasné penze odpracováno alespoň 35 let, nově to má být 40 roků.

»Chápu snahu, kdy je na trhu práce málo lidí, udržet tam každého. Na druhou stranu ale ministerstvo nepočítá s tím, co nastane, když přijde větší krize a s ní spojená nezaměstnanost. Pro mnoho starších lidí byl totiž předčasný důchod únikem před dlouhodobým pobytem na úřadu práce,« kritizovala změnu předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová. »Navíc do předčasného důchodu chodí hodně lidí, kteří pečují o blízkou osobu, a tímto způsobem řeší výpadek příjmů,« dodala.

Já jen doplním, že Česká republika patří k zemím, kde lidé mají průměrně za rok odpracováno nejvíce hodin a ze zemí EU je na tom v tomhle ohledu hůře pouze Polsko. Zatímco Češi pracují ročně takřka o třetinu více než Němci a jejich vláda jim za tuto práci navíc odmítá řádně zaplatit, nyní navíc ještě přijdou o možnost předčasného důchodu, a to mnohdy i v případech, kdy jim zdravotní stav v pokročilém věku bude prakticky znemožňovat nalezení dalšího zaměstnání. Ještě si snad někdo myslí, že to je nadnesené, když označuji tuto vládu a ministra Jurečku za asociální?

Sestřih debaty europoslanců na CNN Prima News: https://www.youtube.com/watch?v=X0wX8NynzBU

To nejdůležitější z rozhovoru na Nově: https://www.youtube.com/watch?v=ahqsX_awCxg

Komentář na ČT24 k portfoliu ČR v Evropské komisi: https://www.youtube.com/watch?v=QM9Tbc4iO2M

Duel s J. Foldynou (SPD) v pořadu 007 Sedm dní s Janou Bobošíkovou: https://www.youtube.com/watch?v=_9GGLwKf9zg&list=PLcpl3ZN7hlz4RU5LCG6ssPULS0ONihKc_&index=2

Rozhovor pro měsíčník TO: https://denik.to/katerina-konecna-jsem-svine-a-cesko-je-zoufalou-kolonii-zapadu

Aktuální rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Fiala-ma-pro-Cechy-dalsi-zdrazovani-Konecna-zuri-Necha-to-ale-provest-pristi-vladu-761204

Kdee se můžeme setkast?

  • Úterý, tedy dnes, 10. září – PARDUBICE – od 15:00 hod. na třídě Míru
  • Úterý 10. září – CHRUDIM – od 18:00 hod. v ul. Na Valech 19
  • Středa 11. září – DOMAŽLICE – od 14:00 hod. v Alejích
  • Středa 11. září – PLZEŇ – od 17:00 hod. na náměstí Republiky
  • Čtvrtek 12. září – HRADEC KRÁLOVÉ – od 15:00 hod. na Masarykově náměstí
  • Pátek 13. září – CHROPYNĚ – od 12:00 hod. na staré orlovně
  • Pátek 13. září – KROMĚŘÍŽ – od 15:00 hod. beseda na Hanáckém náměstí 463

S přáním hezkých dnů

Kateřina Konečná

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM
Zdroj: 
Vlastní