KSČM odmítá zvyšování koncesionářských poplatků

12. 7. 2024

(Praha 12. 7. 2024) Vládní pětidemolice se rozhodla na čtvrtek 11. 7. svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k projednání a přijetí novely zákona o koncesionářských poplatcích. Ta kromě zvýšení samotného koncesionářského poplatku a jeho pravidelného zvyšování o inflaci má přinést i rozšíření počtu zařízení, za která budeme platit. Podle novely totiž mají nově koncesionářský poplatek platit i ti, kteří disponují jakýmkoliv zařízením umožňujícím příjem veřejnoprávních médií, tedy mobilem, tabletem nebo počítačem.

KSČM důrazně odmítá zvyšování koncesionářských poplatků a umělé rozšiřování počtu poplatníků za účelem zvyšování příjmů České televize a Českého rozhlasu. Tyto instituce dlouhodobě trpí neobjektivitou a nevyvážeností svého vysílání. V poslední době například vzpomeňme volby do Evropského parlamentu, kdy Česká televize umožnila v tzv. superdebatě diskutovat pouze předsedům politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, z nichž tři kandidovaly v rámci koalice SPOLU, a zpravodajství týkající se voleb ve Francii, ve kterých zvítězila Nová lidová fronta. V těch nejen pozvaní hosté, ale i sami moderátoři vystupovali otevřeně proti jejímu vítězství a strašili sledující údajnými negativními důsledky jejího vítězství.

KSČM důrazně žádá průběžnou kontrolu hospodaření České televize a Českého rozhlasu ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu.

KSČM požaduje odmítnutí předložené novely zákona o koncesionářských poplatcích, jejich zrušení a uzákonění financování veřejnoprávních médií přímo ze státního rozpočtu při oddělení řídících a kontrolních mechanismů obou veřejnoprávních médií od zájmů jednotlivých politických stran. Nezávislá a objektivní veřejnoprávní média občané potřebují (např. i ve vztahu k podpoře národní kultury či českého jazyka), těmi ale současná Česká televize a Český rozhlas rozhodně nejsou!

VV ÚV KSČM
Zdroj: