Stanislav Grospič: Měli bychom počkat, až toto rozhodnutí nabude právní moci a nekomentovat ho přes sdělovací prostředky. Rozhodnutí o zastavení stíhání Babiše může nejvyšší státní zástupce ještě zrušit

13. 9. 2019

Městský státní zástupce Martin Erazím potvrdil rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha, že bude stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo zastaveno. V pátečním speciálu Událostí, komentářů o tom diskutovali špičky devíti sněmovních stran, včetně Stanislava Grospiče, místopředsedy ÚV KSČM.

"Pan Šaroch velice pečlově dozoroval vyšetřování Policie České republiky a potom se sám zabýval touto kauzou, kterou byl pověřen, která mu byla svěřena. A zřejmě shromáždil dostatek důkazů o tom, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu. Možná k tomu chyběla i nějaká subjektivní stránka trestného činu. Já si v téhle souvislosti počkám na to, jestli se budu moci někdy seznámit s celým odůvodněním, tedy rozhodnutím městského státního zastupitelství o zastavení trestního stíhání. Trestní řízení je teď ve fázi přípravné, je neveřejné, čili nám nezbývá nic jiného, než počkat, až toto rozhodnutí nabude právní moci a pak s tím teprve může být seznámena společnost. Až nabude právní moci, tak teprve bude postoupeno nejvyššímu státnímu zástupci. Ten má možnost rozhodnutí v době tří měsíců zrušit, ale nemusí ho shledat nezákonným, a to je podstatné. Nemůže podléhat tlaku a přání politických subjektů nebo jednotlivých politků, kterým se rozhodnutí nelíbí. Měli by respektovat rozhodnutí státního zastupitelství, tzn, do té doby, než bude celá věc uzavřena, nebudou rozhodnutí komentovat přes sdělovací prostředky. Rozhodnutí respektujeme, ale nespojoval bych naši podporu vládě s kauzou Čapí hnízdo, nemá to vliv na náš vztah k této vládě nebo k hnutí ANO.," řekl mj. Grospič.

Více v záznamu pořadu https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/219411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM