Projev Vojtěcha Filipa na čínské recepci

Vaše Excelence, vážený pane velvyslanče Zhang Jianmin,

Vážená pani  náměstkyně  ministra kultury pani Smolíková ,

Vážení  účastníci oslavy Čínského Nového roku 2019,

Vážené paní a vážení pánové,

dovolte mi srdečně Vás přivítat na dnešní slavnostní akci – oslavě čínského Nového roku, která patří mezi nejvýznamnější a nejstarší celosvětové tradice. V posledních letech se tato oslava již zdaleka netýká jenom asijského regionu. Nadcházející rok, který začne podle čínského kalendáře 5. února, bude patřit Vepřovi, respektive Praseti, která se v čínském jazyce nazývá  Zhu. Své působení podle čínského horoskopu Vepř začne 5.února 2019, svou vládu pak zakončí 24.ledna roku 2020.

Podle čínské astrologie nám rok 2019 přinese vlnu štěstí a bohatství.  Čínský horoskop na rok 2019 předpovídá vlnu radosti, přátelství a lásky pro všechna znamení čínského zvěrokruhu, který rozeznává dvanáct druhů zvířat.Podle čínské astrologie byste se tedy neměli bát navazovat nové kontakty, neboť se vám v roce 2019 mohou hodit jak v pracovní,   tak v osobní oblasti. V roce  2019 bude taktéž ideální čas na vhodné investování peněz a na zapracování na svých majetkových poměrech.

Čínský kalendář se datuje od roku 2637 před naším letopočtem a  každý lunární rok má přirazeno jedno z dvanácti zvířat. Letos je to po dvanácti letech opět Vepř, který je dobromyslný, galantní kavalír a ochotný vždycky pomoci. Můžeme mu důvěřovat, jelikož nás nikdy nezradí a ani se o to nikdy nepokusí.

Když z  politického hlediska  vyhodnotím  posledních  10  let  Vepře za  uplynulých 120 let, tak mohu pozitivně konstatovat, že roky Vepře  1911, 1923, 1935,  1947,   znamenaly  vždy skutečnost, že tyto roky nebyly  nikdy zataženy do světových válek. Z tohoto pohledu je  radostné, že letošní rok Vepře 2019 taktéž nebude ohrožovat  naši civilizaci světovou válkou.

Lidé, kteří jsou narození v roce Vepře, jsou čestní a velkorysí. Tito jedinci mají dobré   vychování,  vkus a  vynikající kulturní a hudební kvalifikaci. Tuto skutečnost mohu dokumentovat fakty, že jak významní světoví herci Alain Delon   a  Arnold Schwarzenegger, tak  i českoslovenští herci Jiří Bartoška a Juraj Kukura se narodili v roce Vepře.  Z hlediska kultury je taktéž významná skutečnost, že  nejvýznamnější  světoví spisovatelé Jules Verne a Ernest Hemingway a taktéž český spisovatel a významný malíř Josef Čapek se narodili v roce Vepře.

Protože nás dnes večer čeká významný taneční, folklórní, akrobatický a hudební show koncert na oslavu nového  roku  Vepře 2019, mohu  v této souvislosti   konstatovat, že rok Vepře miluje hudbu a na uměleckém poli může být díky citu a skvělému hudebnímu sluchu velice úspěšný. Navíc  vám v této souvislosti mohu sdělit, že jeden z nejvýznamnějších světových zpěváků  Elton John a taktéž nejvýznamnější česká zpěvačka Helena Vondráčková se narodili v roce Vepře.

Samozřejmě velkorysost, vědomost a inteligence pramenící z porodu v roce Vepře  se dotýká i politiků, přičemž budu operovat historicky významným politikem Georgem Washingtonem, narozeným začátkem roku 1732, to znamená  koncem  roku  Vepře  1731,  dále svým stranickým předsedajícím předchůdcem a samozřejmě i posledně jmenovaným významným českým politikem předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou, narozeným v roce 1947, tedy v roce Vepře.

Vlastnosti zvířat zvěrokruhu se kombinují vždy s jedním z pěti základních prvků zlato, voda, dřevo, oheň a půda. Jednou za 60 let nastává kombinace Vepře a zlata  a letošní rok je právě o této kombinaci,  takže nás čeká zlatý čínský rok Vepře 2019, ve kterém se mohou narodit velice  významní lidé do budoucnosti naší civilizace. Proto mi dovolte závěrem popřát  naším čínským přátelům a taktéž všem přítomným hostům  radostný a úspěšný zlatý rok Vepře 2019.

Děkuji vám za pozornost.

Fotogalerie z oslav šťastného nového čínského roku. https://www.facebook.com/vojtech.filip.politik/posts/238488000361013?__x...

Mediální úsek ÚV KSČM