Masivní a radikální stávka v Řecku 28. listopadu

2. 12. 2018

PAME zdraví tisíce stávkujících ve všech řeckých městech, kteří překonali tlaky a zastrašování od zaměstnavatelů v továrnách a na pracovištích a špínu současné dělnické aristokracie a 28. listopadu se zúčastnili masivních stávek oblastních odborových středisek, federací a svazů.

Stávka, jež zastavila dopravu, staveniště, přístavy, celá průmyslová odvětví, továrny i mnohá pracoviště soukromého sektoru a přinesla bojovná a rozsáhlá stávková shromáždění, je výsledkem organizované činnosti tisíců pracujících, federací, oblastních odborových středisek, odborových svazů a odborářských radikálů, kteří jsou shromážděni v PAME, i stovky odborářů, kteří bojovali na naší straně za úspěch stávky ve veřejném i soukromém sektoru.

Je bitvou o zesílení zápasu za zvýšení mezd, penzí a sociálních dávek, za zrušení všech zákonů barbarského memoranda (stále jde o memorandum, vnucené Řecku v době krize Evropskou unií a bez odporu přijaté vládou Alexise Tsiprase; pozn. překl.), za podepsání kolektivních smluv. Pod heslem „V první řadě naše potřeby, ne zisky několika“ byla souběžně zaslána zpráva silám zaměstnavatelského a vládního odborářství, jež poté, co nedokázaly stávce zabránit, udělaly vše, aby narušily každý pokus o radikální stávku, abychom neměli jednotnou stávkovou frontu. Centrály GSEE a ADEDY (řečtí členové ETUC) byly opět stávkokazy ve svých odvětvích. Zároveň prosazovaly „seznam požadavků“ identický s vytouženými zájmy zaměstnavatelů a vlády. Nejen že stávku nechtěly, ale dělaly co mohly, aby nebyla úspěšná. Nedokázaly to!

Vyzýváme všechny pracující ve všech odvětvích a na všech pracovištích, aby náš zápas zesilovaly! Nejsme smířeni s životem s drobty, s posměchem, s krajíčky chleba, jež vláda hází dělníkům, a přitom jim brání v „odstoupení od Memorand“.

Neustoupíme! Zesilujeme střet s kapitálem, s vykořisťovateli, s jejich politickými slouhy a s jejich  odborářskými přisluhovači. V příštích dnech nastoupíme znovu!

Zákon je právem pracujících, a naším zápasem jej lze zavádět!

Naše potřeby do popředí!

Řecko, Atény, 29. listopadu 2018

FOTOGRAFIE

Stávkové shromáždění PAME v Aténách:

Stávková shromáždění PAME v mnoha městech:

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=E-izEGrmwf0

Vláďa Sedláček