Bez obalu s Kateřinou Konečnou 29/2024 SPECIÁL - Český Green Deal

23. 7. 2024

Vláda si chtěla potichounku tlačit Green Deal

Vítám vás u dalšího dílu Bez obalu, který už si mezi mnohými čtenáři získal pojmenování BOčko, tak jej budu také občas používat. Toto BOčko bude opět speciální. Ve středu 17. července totiž vláda Petra Fialy plánovala schvalovat Státní energetickou koncepci a další dokumenty, souhrnně označované jako »český Green Deal«.

Jde přitom o zcela klíčové strategické dokumenty, jejichž výsledná podoba zásadně ovlivní životy lidí v České republice na několik dekád dopředu. A to především ve smyslu ekonomickém a v rámci konkurenceschopnosti. Přijde vám načasování schvalování takto důležitých dokumentů na polovinu léta zvláštní? Když se podíváte na vlnu nevole, která se proti tzv. českému Green Dealu zvedla, najednou to vlastně začne dávat smysl. Fialova vláda zkrátka doufala, že o prázdninách budou mít lidé jiné starosti a šílený návrh na ožebračení vlastního národa jí v tichosti projde. Opak byl naštěstí pravdou – situace si všimla média a Petr Fiala se tak místo schvalování ve středu na tiskové konferenci neobratně pokoušel celou situaci žehlit slovy že »něco z toho vůbec není pravda« a pokud prý vládě někde něco uteklo, tak to upraví.

Věřte Fialovi…

Nechám na vás, zda věříte Fialovým slovům o tom, že »žádný český Green Deal není« a nic zbytečně nezdraží, nebo zda budete věřit řadě odborníků z příslušných sektorů, kteří se v absolutní většině shodují na tom, že by schválení českého Green Dealu v podobě navržené vládou znamenalo pro občany České republiky ekonomickou katastrofu. Ostatně se sliby Fialy a jeho vlády máme, myslím, velmi bohaté zkušenosti. A obávám se, že s tímto slibem to nebude jinak. Ale jak říkám – zhodnocení nechám na každém z vás.

O kvalitě připraveného dokumentu přitom dokonale vypovídá to, že pasáži o tom nejdůležitějším, tedy reálným ekonomickým dopadům na občany, je v celkem 811 stranách textu věnovaný jeden odstaveček s obecným konstatováním, že cílem je snížit ceny energií na úroveň průměru EU. Naprosto skandální.

V čem a komu to může uškodit?

  • Emisní povolenka na pohonné hmoty = jejich zdražení – benzín podle německého think-tanku Agora Energiewende až o 38 eurocentů (zhruba 10 Kč) na litr. To by i s DPH znamenalo zdražení litru pohonných hmot o více než dvanáct korun.
  • Konec prodeje nových aut se spalovacími motory do roku 2035. To je celkem známé datum, k němuž se zavázala celá EU, i když v rámci revizních doložek bude možné toto datum ještě přehodnotit. My za STAČILO! se budeme snažit v tomto ohledu udělat maximum. Problém ovšem je, že ještě před touto dobou budou s velkou pravděpodobností ceny aut zásadně růst, a tak si je bude moci dovolit čím dál méně lidí.
  • Štvou vás dennodenní kolony, které prodlužují jízdu do práce, k lékaři, nebo do školy? Tak podle českého Green Dealu se budete moci těšit rozšiřování zón s rychlostí 30 km/h ve městech a zdražení parkování.
  • Uhlí – v první řadě zdražení o 30 % díky emisní povolence. Dále pak zákaz používání starých kotlů na uhelná paliva, a to i v rekreačních objektech, s původním cílem již od září 2024 – pro provozovatele rekreačních zařízení, kteří se stále ještě vzpamatovávají z dopadů covidové pandemie, a to jen díky cizincům, kteří v tuzemsku utrácejí 3x více než čeští občané, by tato skutečnost v mnoha případech znamenala potřebu další náhlé investice.

Konec uhlí s sebou však nese obrovské riziko i na makroúrovni. Ve středu 17. července, v den, kdy vláda měla tzv. český Green Deal schvalovat, bylo večer 43 % aktuálně využívané energie v České republice z uhlí. A je zcela běžným jevem, že během letních nocí je právě uhlí zdrojem cca 40 % celkové využívané energie. Právě uhlí se také ukázalo jakožto spolehlivý záložní zdroj při výpadcích jaderných elektráren. I přesto se chce Česká republika zavázat k jeho definitivnímu konci již v roce 2030, aniž by za uhlí měla adekvátní náhradu.

  • Plyn – s ním to nebude o moc lepší. Čeká se zdražení o 10 % znovu díky povolence. Již nyní však mají naši občané ze zemí Visegrádu bezkonkurenčně nejvyšší ceny elektřiny i zemního plynu. Také jim nejvíce od roku 2019 klesly reálné platy. Češi platili podle Eurostatu loni ve druhém kvartálu u zemního plynu 113 eur za megawatthodinu, Poláci 73 eur/MWh, Slováci 61 eur/MWh, Maďaři 34 eur/MWh. Vláda nechává naprosto bezostyšně finančně krvácet domácnosti i firmy!
  • Bydlení – přísnější normy pro novostavby a renovace – budou muset být využívány nákladnější stavební materiály a technologie, což v důsledku prodraží bydlení jako takové. Porostou ceny nemovitostí a zdraží samozřejmě i nájmy. Otázka také je, co přísnější normy udělají s délkou řízení stavebního povolení, na které už nyní Češi čekají 8x déle než např. Estonci.
  • Zelený profil žadatele – banky budou při posuzování úvěrů vyhodnocovat tzv. zelený profil žadatele a tlačit na firmy skrze tzv. ESG reporting. V překladu, pokud váš business nebude dostatečně zelený a progresivní, nikdo vám nepůjčí ani korunu. Pro menší, nebo třeba začínající podnikatele, kteří už tak budou zasaženi zmíněnými dopady Green Dealu, bude těžší splňovat nová přísnější kritéria pro dosažení úvěru, čímž se bude snižovat konkurenceschopnost malých podnikatelů na trhu. Jestli je jedním z cílů Fialovy vlády zlikvidovat malé a střední české podniky, tak v rámci onoho českého Green Dealu má nakročeno velmi slibně. Bohužel.
  • Zemědělci – i oni budou zasaženi plány Fialovy vlády. Český Green Deal je svazuje v otázce používání dusíkatých hnojiv. V důsledku toho se dá očekávat další zdražování potravin pro konečného spotřebitele – tedy občana. Cena potravin je přitom v posledních letech také jedním z ukazatelů, ve kterých Česká republika atakuje nechvalné první příčky mezi zeměmi EU.

Statisíce lidí na mizinu

To vše mělo být ve hře již uplynulou středu. A jen díky vlně nevole, která se na základě zpráv v médiích zvedla, se prý nyní na připravované dokumenty podívá vláda znovu. Jinak by už dávno v klidu uvrhla statisíce občanů, ale i budoucí generace občanů České republiky, do pásma chudoby. U toho bychom nadále poslouchali, jak jsou na vině všichni okolo, jen ne Fialova vláda, přitom trend je jednoznačný. Zatímco před nástupem Fialovy vlády byla v ceně energií ČR dlouhodobě pod evropským průměrem, což znamenalo mj. konkurenční výhodu, právě od nástupu Fialova kabinetu se držíme vysoko nad průměrem EU. Vláda by tak měla dělat vše pro to, aby tento negativní trend zvrátila, namísto neustálého alibistického vymlouvání se na ostatní, zatím co se bezprecedentně chystá zaprodat budoucnost českých občanů i českého průmyslu.

Jak jinak si vysvětlit, že zatímco letos je predikován globální růst spotřeby elektrické energie o 4 %, předložil Fiala ve spolupráci s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou tripartitě návrh poklesu spotřeby celkové primární energie do roku 2050 až o 40 %? A to ve chvíli, kdy už se budou prodávat pouze elektroauta, a vzroste tak neskutečným způsobem spotřeba elektrické energie na osobní přepravu.

Bohatí bohatší, chudí chudší

V neposlední řadě je potřeba zdůraznit, že to byla Fialova vláda a české předsednictví v Radě EU, které vyjednalo v EU většinu klíčových povinností, které se teď přijímají v rámci tzv. českého Green Dealu. Ještě se tím navíc chlubili, jaký to byl pro ČR diplomatický úspěch a teď se diví a od výsledku dávají ruce pryč. Vždyť to je do nebe volající prasárna. Na co si hrají?

Na český Green Deal ani přes chabou obhajobu vlády nelze nahlížet jinak než jako na pokus uvrhnout naši zemi na dlouhá léta do energetické chudoby. A nejbohatší dále zbohatnou a chudí zchudnou. I o tento dokument se bude hrát ve sněmovních volbách v příštím roce, ale i v září v krajských volbách, neboť na celostátní greendealové plány budou navazovat ty regionální. Tak jim pojďme říct STAČILO!

Rozhovor s J. Bobošíkovou pro pořad Aby bylo jasno: https://www.youtube.com/watch?v=ZzOYRJ7F0nI

Sestřih z debaty nově zvolených europoslanců na CNN Prima News: https://www.youtube.com/watch?v=aZpUyBYTDkY

Reakce na projev Ursuly von der Leyen: https://www.youtube.com/watch?v=yA0sG4lNceo&t

Komentář pro ČT24 o aktuálním rozložení sil v EU:  https://www.youtube.com/watch?v=Pdd26MhySuk

Aktuální rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Plivanec-do-tvare-jmenem-Leyenova-Konecna-se-neparala-ani-s-Pekarovou-758572

Aktuální rozhovor pro iDnes.cz: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/katerina-konecna-nova-frakce-konzervativni-levice-evropsky-parlament-strasburk-rozhovor.A240717_124907_domaci_mls

S přáním hezkých letních dnů

Kateřina Konečná

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM
Zdroj: 
KSČM